Etalagebenen / Claudicatio Intermittens

Als u loopt, trap loopt of hard loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders (‘rode’ bloedvaten) vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Hierdoor kunnen deze minder bloed aanvoeren en gaat er ook dus minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Naar schatting lijden ongeveer 2 op de 10 mensen aan etalagebenen. Dit aantal neemt boven de 75 jaar toe naar meer dan 3 op de 10.

Etalagebenen Enschede fysiotherapie

Wat zijn de risicofactoren?

Deze risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, u een grotere kans heeft op etalagebenen. Dat geldt ook als één van uw ouders vóór het 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte heeft (gehad).

De risicofactoren voor etalagebenen zijn dezelfde als de risicofactoren voor hart- en vaatziekten; etalagebenen is namelijk ook een ‘vaatziekte’. 

Wat zijn de klachten en symptomen van etalagebenen?

Met etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u met meer tempo, of langer, beweegt (lange wandeling of hardlopen). Als u al lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid vermindert. Mensen met etalagebenen hebben soms ook verdikte teennagels. Bij een wondje op uw voet of aan uw been, zult u merken dat dit minder snel geneest of zelfs gaat zweren.

Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat uw bloedvaten door de kou samentrekken.  

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

De fysiotherapeut adviseert u en geeft u oefeningen. Als u deze oefeningen goed blijft uitvoeren, heeft u hier op lange termijn veel profijt van. Ook bij specifieke problemen zoals bijvoorbeeld traplopen, kan de fysiotherapeut u gerichte oefeningen geven. HVL (hart, vaat, long) fysiotherapeuten hebben met name veel ervaring met etalagebenen.

Looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, is bij veel mensen met etalagebenen , goedkoper en net zo effectief, als het opereren met dotteren of een bypass (omleiding).

Als uw bloedvat teveel vernauwd is en met fysiotherapie geen resultaat kan worden bereikt, kan een ingreep in het ziekenhuis, door de vaatchirurg, nodig zijn. Door te dotteren of een bypass te plaatsen, verdwijnt de vernauwing.

Na de operatie kunt u het advies krijgen om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Hij kan u helpen met het opbouwen van uw conditie en/of fitheid, om weer deel te nemen aan de dagelijks bezigheden die u wenst. 

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Vaak bent u geneigd om minder of geforceerd te bewegen. U heeft het gevoel dat uw klachten afnemen, maar na een tijdje voelt u ze weer en bovendien kost het veel energie. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren.  

De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle krijgt en kunt houden. Dit kan met behulp van een activeringprogramma. Dit programma helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. De fysiotherapeut geeft u bewegingsadvies dat bij u past. 

Bij Fysiotherapie de Eekmaat zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van mensen met etalagebenen of claudicatio intermittens. Hiervoor zijn wij lid van ‘Ghronisch Zorgnet’ en het HVL-netwerk Twente.

Hulp bij verhelpen van uw etalagebenen?

Samen met u werken wij aan het verhelpen van uw etalagebenen.
Neem nu contact op met Fysiotherapie de Eekmaat.