Dry Needling

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van Dry Needling.

Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne naald.
Hoewel bij dry needling gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden, is dry needling geen acupunctuur.

Bij acupunctuur behandeld men de meridianen, de energiebanen. Bij de dry needling wordt de spier aangepakt die de directe pijn en eventuele uitstralende pijn veroorzaakt.

De behandeling

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tenniselleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde ‘local twitch respons’  (= een reflexmatige reactie in de spier) waarna deze spier zich meer ontspant.

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.
In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut zal ook daar in zijn onderzoek  aandacht aan besteden.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

Na de behandeling voelt de behandelde spier vaak wel wat vermoeid, stijf of beurs aan, maar dat is meestal van korte duur. Een tot twee dagen spierpijn na een behandeling is heel normaal.  

Kosten

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten van dry needling hieronder.

Hulp bij verhelpen van uw spierklachten?

Samen met u werken wij aan het verhelpen van uw spierklachten.
Neem nu contact op met Fysiotherapie de Eekmaat.