Duizeligheid / Vertigo

Vormen van duizeligheid

Duizeligheid kent veel verschillende vormen. Er wordt in de medische wereld een onderscheid gemaakt tussen voornamelijk draaiduizeligheid en een licht gevoel in het hoofd (of gevoel van flauw vallen). Bij deze twee vormen passen weer verschillende diagnoses, zoals BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid), de ziekte van Ménière, bloeddrukdalingen of zelfs een TIA/beroerte. Ook kan duizeligheid voortkomen uit de nekwervelkolom.

In de meeste gevallen is er niets ergs aan de hand en gaan de meeste duizeligheidsklachten ook weer vanzelf over. De fysio-/manueeltherapeut kan u mogelijk sneller van uw duizeligheid verlossen.

Draaiduizeligheid

Een heftige plotseling ontstane draaiduizeligheid kan ontstaan door het veel voorkomende positieduizeligheid. Draaiduizeligheid of positieduizeligheid is de bekendste vorm van duizeligheid en wordt ook wel BPPD genoemd wat goedaardige positie afhankelijke draaiduizeligheid betekent.

Diep verborgen in je oor bevindt zich het evenwichtsorgaan. Een complex zeer klein orgaan met 3 kanalen met vloeistof en 2 lichamen met trilharen en kristallen. Je evenwichtsorgaan registreert in welke stand je hoofd staat en of het beweegt of in stilstand is. Een heel duidelijk aanwezige draaiduizeligheid kan plotseling ontstaan doordat een kristal van zijn plaats gaat en in een van de kanalen terecht komt. Als je dan bijvoorbeeld gaat liggen, verplaatsen de kristallen zich als gevolg van de zwaartekracht waardoor een beweging wordt gesimuleerd terwijl je stil ligt. Als patiënt ervaar je dan bijvoorbeeld bij het gaan liggen in bed een plotseling draaien van je omgeving. Een angstige ervaring die ongeveer 30 tot 60 seconden kan duren en opnieuw optreedt als je je bijvoorbeeld even later wilt omdraaien in bed. Omdat deze duizeligheid alleen optreedt bij het veranderen van positie wordt het positie duizeligheid genoemd.

Onze specialist is opgeleid om te kunnen herkennen in welke van de 3 kanalen het probleem zich bij je voordoet. Als hij heeft vastgesteld welk kanaal is aangedaan kan hij door je hoofd in een bepaalde volgorde te bewegen het kristal uit het kanaal van je evenwichtsorgaan verwijderen. Zodra het kristal verwijderd is krijgen je hersenen weer de juiste informatie over de positie van je hoofd zodat de draaiduizeligheid verdwijnt. Vaak is tot vreugde van onze cliënten enkele behandelingen al voldoende om je duizeligheid te normaliseren. Wij kunnen je dus goed helpen bij deze vorm van duizeligheid.

Cervicogene duizeligheid (Duizelig vanuit de nek)

Wanneer er sprake is van duizeligheid bij veranderingen van de stand van het hoofd, zonder dat het daarbij draait, kan het zijn dat deze duizeligheid wordt veroorzaakt door problemen in de bovenste nekwervels (gewrichten).
Een fysiotherapeut kan onderzoeken of hiervan sprake is.

Er zijn veel vormen van duizeligheid die met andere zaken te maken hebben. Bij voorbeeld hoge bloeddruk, neurologische aandoeningen, de ziekte van Menière, of gewoon stress. Het is daarom raadzaam, hoewel niet strikt noodzakelijk, om in eerste instantie uw huisarts te raadplegen. Die kan goed bepalen welke vorm van duizeligheid u heeft en of deze eventueel met fysiotherapie behandelbaar is.

Behandelingen

BPPD herstelt meestal spontaan binnen een maand, maar oefeningen en handgrepen aan het hoofd kunnen het herstel bevorderen.

Bij balans- en evenwichtsklachtenklachten die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan kan fysiotherapie mechanismen bevorderen die het herstel compenseren. Denk in praktische zin aan het oefenen van de balans tijdens het lopen. Ook onze kleine hersenen(cerebellum) helpen mee door anders op duizeligheid te reageren.

Hulp bij verhelpen van duizeligheid?

Samen met u werken wij aan het verhelpen van duizeligheid.
Neem nu contact op met Fysiotherapie de Eekmaat.